Het krachtige kleurenpalet bestaat uit de hoofdkleur Schiedams heldergeel aangevuld met vier steunkleuren. Schiedams heldergeel heeft een nieuwe kleurwaarde gekregen om genoeg contrast te geven en toegankelijkheid te garanderen. De hoofdkleur biedt herkenning in alle communicatiemiddelen. Schiedams heldergeel staat voor Schiedammers en de historie van Schiedam. Het ondersteunende kleurenpalet vindt zijn oorsprong in het DNA van de gemeente; blauw (water, molens, haven), groen (natuur en wonen), rood (jenever, ondernemen en bereikbaarheid) en paars (kunst, cultuur en Liduina). Het ondersteunende kleurpalet geeft vrijheid en ruimte om verschillende communicatieboodschappen een kleuraccent te geven.
Er zijn de volgende uitgangspunten:
Schiedams heldergeel is de hoofkleur van Schiedam. Op alle communicatiemiddelen is Schiedams heldergeel de dominante kleur.
De primaire kleur mag gebruikt worden in kleurvlakken en in typografie. Zorg voor een goede leesbaarheid van de typografie voor alle gebruikers.
Het ondersteunende kleurpalet biedt ruimte om communicatieboodschappen een onderscheidend gezicht te geven. Het secundaire kleurenpalet van rood, paars, groen, blauw en wit mag gebruikt worden voor vlakken of typografie. In print- en drukwerk in kleur is het gebruik van zwart beperkt tot typografie.
De toepassing van gekleurde, zwarte en witte typografie op kleurvlakken is onderzocht. Daarbij is uitgegaan van een goede leesbaarheid van teksten in corps 8,75pt in druk en print. Bij een groter corps kunnen deze richtlijnen losser worden toegepast, met inachtneming van de leesbaarheid.
AA toegankelijkheid van content refereert naar de 3 niveaus van website-toegankelijkheid (A, AA en AAA) zoals die op Europees niveau zijn afgesproken in de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG 2.0). Doel van de WCAG 2.0-webrichtlijnen is iedereen toegang te verschaffen tot online informatie en dienstverlening van goede kwaliteit. WCAG 2.0 is een overheidsstandaard.
Het grid is opgebouwd uit rechthoeken van 4mm x 4,5mm. Er zijn basisbestanden beschikbaar waarin de stramienen voor de verschillende A-formaten zijn opgenomen. Het grid geeft de voorkeurspositie aan voor plaatsing van grafische elementen als bijvoorbeeld vlakken, kaders, foto’s en illustraties.
De zetspiegel staat altijd gecentreerd op het onderliggende grid. Een breed inzetbaar kolomstramien biedt vrijheid in het zetten van teksten. De kolombreedte mag naar behoefte worden toegepast en afgewisseld binnen dit grid. Het aantal beschikbare kolommen is wisselend per A-formaat, het kolomwit is altijd 4mm.
Kenmerkend voor de vormentaal van de nieuwe huisstijl is het gebruik van een vlag-element. De vlag van Schiedam is één van de oudste visuele kenmerken van de stad. Deze wordt omarmd door Schiedammers.
De herkenning die de vlag biedt aan de gemeente komt terug in de nieuwe huisstijl. Het vlag-element van drie strepen in geel is daarom zichtbaar op elk communicatiemiddel en maakt de uitingen echt Schiedams.
Uitgangspunten voor een juiste toepassing van het vlag-element:
Maatvoering en positie:
1. Vlag-element plaatsing aan linkerzijde: afstand is minimaal 2x hoogte van het logo inclusief boundingbox
2. Vlag-element plaatsing aan rechtzijde: afstand is minimaal 1x hoogte van het logo inclusief boundingbox
3. De maatvoering van het vlag-element is gelijk aan het logo
4. De minimale marge aan onderzijde voor de plaatsing van het vlag-element = 2 basislijnen
Het vlag-element zorgt altijd voor verbinding van vlakken.
1 - 4. Voorbeelden van de mogelijke combinaties
5. - Niet toegestaan: het vlag-element is slecht zichtbaar. De breedte van de gele strepen versmelten met het kleurvlak.
6. - Niet toegestaan: het vlag-element staat niet op het onderliggende grid.
De huisstijl van gemeente Schiedam biedt veel ruimte om verschillende communicatieboodschappen een eigen gezicht te geven. De lijnen van het documentgrid vormen de basis voor de plaatsing van kleurvlakken of kaders voor fotografie of illustratie. In de lay-out is altijd witruimte zichtbaar om visuele openheid te creëren. Vlakken voor fotografie of kleur zijn daarom nooit geheel aflopend aan vier zijden.
Uitgangspunten:
De typografie is passend bij de missie van de gemeente: toegankelijk en voor iedereen. Een optimale leesbaarheid in print en online staat dus voorop. De huisstijlletters van gemeente Schiedam zijn Interface en Lexia.
In professioneel vervaardigde communicatiemiddelen bepalen twee lettertypes het beeld van de gemeente: het schreefloze font ‘Interface’ voor koppen en de schreefletter ‘Lexia’ die geschikt is voor gebruik in langere teksten. Beide fonts zijn ook geschikt voor toepassing digitaal en online. De fonts zijn toegankelijk en hebben een vriendelijke uitstraling door een grote binnenruimte in de letters. Beide fonts zijn onder andere beschikbaar via Typekit in Creative Cloud of te koop via Fonts.com.
In een kantooromgeving worden communicatiemiddelen gemaakt in office-applicaties, zoals rapporten in Word of digitale presentaties in Powerpoint. Voor deze communicatiemiddelen is gekozen voor de systeemlettertypes Arial en Georgia. Deze lettertypes zijn standaard beschikbaar op alle computers en sluiten in gevoel goed aan bij de huisstijlletters Interface en Lexia.
Online worden de websafe huisstijlletters Interface en Lexia gebruikt. In digitale middelen en als fallback in online middelen zoals een digitale nieuwsbrief kán ook Arial en Georgia ingezet worden.
De visuele identiteit van gemeente Schiedam heeft een kenmerkende typografische behandeling. Deze behandeling is afgeleid van het logo waarbij 'gemeente' en 'Schiedam' ten opzichte van elkaar verspringen. Pas deze verspringing ook toe tussen verschillende alinea's of bijvoorbeeld tussen titel en ondertitel.
De standaard alineastijlen (paragraph styles) zijn opgenomen in de InDesign-basisbestanden. De corpsgrootte van titels en koppen is variabel. Typografie mag in alle huisstijlkleuren worden toegepast, maar let op een goede leesbaarheid.
Alle teksten zijn links lijnend tenzij een andere uitlijning functioneel nodig is, zoals bijvoorbeeld bij een rechts lijnende cijferkolom in een tabel. Alinea’s mogen niet uitgevuld worden.
Titels staan altijd in onderkast en starten met een beginkapitaal (hoofdletter).
Door een combinatie van verschillende gewichten kan een woord extra worden benadrukt.
Tabellen en grafieken zijn verplicht in het kleurenpalet van de gemeente Schiedam. Bij complexe tabellen/grafieken met veel variabelen is het toegestaan om kleurtinten te gebruiken en zo de leesbaarheid van de informatie te verbeteren.
In Excel gebruiken we lettertype Arial zodat zodat alle data goed wordt getoond.
Beeld is een belangrijk middel om het verhaal van de gemeente Schiedam te vertellen. We laten zien wie we zijn en waar we voor staan. Beelden hebben een positieve insteek. Een mensgerichte benadering, gericht op dialoog met Schiedammers en gebaseerd op vertrouwen is de basis.
Foto’s zijn echt Schiedams en fris en helder van kleur en uitstraling. Beelden tonen de trots op het DNA van de gemeente. Fotografie in zwart/wit past niet binnen de huisstijlkaders.
Illustraties zijn verplicht in het kleurenpalet van de gemeente Schiedam. We gebruiken een heldere tekenstijl met simpele lijnvoering. Meer informatie en voorbeelden onder 'Downloads'
Video’s hebben een uniforme uitstraling en een duidelijke afzender. Er zijn voorbeelden voor aantiteling, aftiteling en naamsvermelding.
Iconen hebben een uniforme uitstraling en laten direct zien wat het onderwerp is. Meer informatie en voorbeelden onder 'Downloads'.
Binnen de huisstijl van de gemeente Schiedam mogen verschillende soorten papier gebruikt worden: coated en uncoated (offset) papier.
Bij voorkeur wordt er voor drukwerk (flyers, posters, brochures) een half mat coated papiersoort gebruikt (silk papier). Kleuren worden intens en de fotografie blijft helder. Voor (bewoners)nieuwsbrieven kiezen we voor een nette, niet te luxe uitstraling met het papiersoort HVO 200 grams. Het correspondentiemateriaal voor de gemeente wordt bij voorkeur op uncoated papier gedrukt omdat deze middelen ook geprint (briefpapier) of beschreven moeten worden (formulieren).
Papiermerken veranderen regelmatig van naam of verdwijnen van de markt. De bovengenoemde typen papier zijn verkrijgbaar van diverse merken. Het enige papiermerk dat is vastgelegd, is dat van de correspondentiereeks:
Briefpapier: 90 grams Ordonnans, xerografisch papier, laser en inktjet geschikt - FSC
Enveloppen: Ordonanns, C5 enveloppen 90 grams / C4 enveloppen 120 grams - FSC
Met een flexibel wagenpark en hetzelfde logo is de gemeente direct herkenbaar in het verkeer. Voertuigen hebben in de regel gemeente Schiedam als enige afzender. Het standaard fullcolour logo is het uitgangspunt. Het vlagelement in Schiedams geel wordt zoveel mogelijk toegevoegd.
Er zijn drie markeringsvarianten: een minimale markering, een veiligheidsmarkering en handhavingsmarkering.
Voertuigen zijn wit (RAL 9010 of zo dicht mogelijk benaderbaar) en hebben een full colour bestickering. De bestickering (folies) is na afschrijving van de voertuigen verwijderbaar, zodat voertuigen gemakkelijker te verkopen zijn. De uitgangspunten voor bestickering in de huisstijl zijn:
Deze markeringsvorm is bedoeld voor voertuigen die niet moeten/mogen opvallen maar waarvan de eigenaar wel herkenbaar moet zijn.
Specifiek bedoeld voor voertuigen die zeer regelmatig stil (moeten) staan op gevaarlijke plaatsen in het verkeer. De striping bestaat uit verticale banen in retroreflecterend rood.
De wagenparkmarkering voor handhavers van de gemeente Schiedam is omwille van herkenning en veiligheid afwijkend van de standaard wagenparkmarkering. Het wagenpark heeft een duidelijke herkenbare striping met het woord ‘Handhaving’ conform de landelijke Beboa richtlijnen. Voor voertuigen die zeer regelmatig stil (moeten) staan op gevaarlijke plaatsen in het verkeer is het belangrijk op te vallen.
Gemeente Schiedam maakt gebruik van het landelijke logo voor elektrisch rijden. Dit logo staat in de kleur Schiedams Groen. De bijbehorende pay off is:
Schiedam rijdt elektrisch
Schoon, stil en zuinig
Er is één gemeentebrede huisstijlrichtlijn voor alle bedrijfskleding.
De huisstijlrichtlijn voor kleding geldt voor alle organisatieonderdelen van de gemeente Schiedam.
Alle bedrijfskleding (uniformkleding, werkkleding en de persoonlijke beschermingsmiddelen) van de gemeente Schiedam wordt ingekocht via een raamcontract. Het daarvoor aangewezen team is namens de gemeente budget verantwoordelijk De leverancier levert de kleding uit op basis van de stijlrichtlijnen voor kleding. Heb je afwijkende wensen voor logobedrukking? Leg dit voor aan de coördinator huisstijl van team Communicatie.
Op dit moment valt de inkoop van sportkleding of promotiekleding niet onder het raamcontract. Wel gelden de huisstijlrichtlijnen voor kleding. Houd rekening met deze uitgangspunten: