Digitaal

Er gelden een aantal aanvullende richtlijnen voor toepassing van de visuele identiteit op digitale middelen. 

Logo

Uitgebreide informatie over het logo vind je onder het hoofdstuk 'Logo'. Hier kan je ook het logo downloaden.

Speciale regels digitale uitingen:

  • Het logo staat op digitale uitingen altijd links uitgelijnd.
  • De boundingbox wordt gerespecteerd.
  • De positie van het logo is gerelateerd aan de uitlijning van de tekst op de pagina: de linkerzijde van het schild lijnt uit met de tekst.

Kleur

Het krachtige nieuwe kleurenpalet bestaat uit de hoofdkleur Schiedams heldergeel aangevuld met vier steunkleuren.
Meer informatie over kleuren en kleurgebruik vind je onder het hoofdstuk 'Kleur'. Hier vind je ook de RGB waardes.

Speciale regels digitale uitingen:

  • Het is mogelijk om zwart in vlakken toe te passen. Let op dat Schiedams heldergeel de dominante kleur blijft.
  • In digitale uitingen is het ook toegestaan tinten van zwart te gebruiken.
  • Als de user experience erom vraagt is het toegestaan ook het ondersteunende kleurenpalet in tinten toe te passen. Dit kan het geval zijn bij verfijning van de userinterface-elementen.
  • Schiedam heldergeel wordt nooit in tint gebruikt.
  • Hyperlinks op de website worden onderstreept en staan in het rood. Hyperlinks in digitale (nota) sjablonen staan in de kleur van het sjabloon, niet onderstreept.

Toegankelijkheid

De website houdt zich aan richtlijnen voor webtoegankelijkheid en is daarmee toegankelijk voor bezoekers met een beperking.

De gemeente houdt zich aan de eisen uit hoofdstuk 9 van EN 301 549 www.forumstandaardisatie.nl/standaard/digitoegankelijk. Dit staat gelijk aan WCAG 2.0, niveau A en AA.

Overheidsorganisaties zijn verplicht om een toegankelijkheidsverklaring op de website te plaatsen. In de verklaring staat welke maatregelen de organisatie neemt om de website toegankelijk te maken en te houden.

 

Leesbaarheid online

AA toegankelijkheid van content refereert naar de 3 niveaus van website-toegankelijkheid (A, AA en AAA) zoals die op Europees niveau zijn afgesproken in de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG 2.0). Doel van de WCAG 2.0-webrichtlijnen is iedereen toegang te verschaffen tot online informatie en dienstverlening van goede kwaliteit. WCAG 2.0 is een overheidsstandaard.

Vormentaal

Kenmerkend voor de vormentaal van de nieuwe huisstijl is het gebruik van een vlag-element. De vlag van Schiedam is één van de oudste visuele kenmerken van de stad.
Het vlag-element kan je downloaden onder het hoofdstuk 'Vormentaal'.

Vlag-element

  • Het vlag-element is altijd aanwezig, dus op elke pagina;
  • Het vlag-element is staat in hetzelfde percentage als het logo. De maatvoering en de verhouding van het vlag-element staat vast.
  • Het vlag-element staat altijd in Schiedams geel;
  • Het vlag-element wordt ingezet om 2 vlakken te verbinden. Een van de vlakken kan een wit vlak zijn; Het vlag-element snapt op een juiste manier aan de te verbinden vlakken. Zie 'Voorbeelden vormentaal';
  • De afstand tussen het vlag-element en het logo moet zo groot mogelijk zijn. De minimale afstand van het vlag-element tot de boundingbox van het logo is de hoogte van één streep (balk) uit het vlag-element.
  • Het vlag-element staat nooit helemaal bovenaan of helemaal onderaan de pagina. Er staat minimaal 1x een denkbeeldig vlag-element tussen.

Kleurvlakken en witruimte

  • Naast het vlag-element, wordt de rest van het ontwerp vrij ingevuld met beeld en of kleurvlakken.
  • Zorg voor voldoende witruimte in het ontwerp van de website. Dit is essentieel voor een juiste look and feel

Typografie

Voor online gebruiken we het schreefloze font ‘Interface’ voor koppen en de schreefletter ‘Lexia’ die geschikt is voor gebruik in langere teksten.

Meer informatie over het gebruik van deze regels vind je onder 'Typografie'.

Social media

De gemeente Schiedam is actief op de diverse social media. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een avatar: een grafische representatie of icoon die de afzender visualiseert.

Richtlijnen

De avatar voor social media kanalen bestaat uit het wapen zonder woordmerk. Deze uitzondering is gewenst voor een heldere communicatie. De tekst ‘gemeente Schiedam’ wordt verwerkt in de naam van het account.

Persoonlijke socialmedia-accounts

Zet je persoonlijke sociale media in voor zakelijk gebruik? Dan kun je op je visitekaartje maximaal twee socialmedia-accounts toevoegen: LinkedIn-, Twitter- en/of Instagram-account. Kies alleen je account(s) met een professionele uitstraling en waar je relevante boodschappen plaatst.

LinkedIn <icoon> <accountnaam>  
Twitter  <icoon> <accountnaam> 
Instagram <icoon> <accountnaam>  

We communiceren nooit persoonlijke Facebook- en Youtube-accounts.

Inhoudelijke ondersteuning en advies

Ontwikkel je een online middel zoals bijvoorbeeld een website of app, wil je deze gaan aanschaffen, of wil je social media inzetten voor je werk? Neem altijd eerst contact op met het team online media.